Responsive webdisign

Wat is en wat moet je met responsive webdesign?

Een responsive webdesign is geschikt voor allerlei verschillende apparaten.

 

De laatste jaren wordt een website niet alleen op een computer bekeken, maar ook op de mobiele telefoon en de tablet. En die zijn er in allerlei soorten en maten. Een website moet op al die apparaten functioneel en leesbaar zijn. Vergis je niet, 90% van de smartphone gebruikers bekijkt websites op hun telefoon.

Een goed ontworpen website reageert op de breedte van het apparaat.

 

  • Een grote header (afbeelding) kan op een computer wel getoond worden en op een telefoon niet, omdat men de tekstinhoud belangrijker vind
  • De letters in een navigatiebalk kunnen op een telefoon onleesbaar worden, dus wordt er 1 knop van gemaakt die uit klapt en goed leesbaar is als je er op tikt
  • Kolommen worden onder elkaar getoond op een smal device en naast elkaar op een breed scherm

 

Let hier op als je aan de gang gaat met je website. Vraag de vormgever hier rekening mee te houden. Of als je een theme voor je WordPress website zoekt; let dan op de specificaties. Ga op zoek naar voorbeelden van een website waarvan jij vind dat er goed mee om gegaan wordt. Je kunt op de verschillende devices kijken, maar je kunt ook het browservenster groter en kleiner maken en kijken hoe de site reageert.

 

Voorbeelden hoe een website zich aanpast aan het formaat

 

Resonsive webdesign heeft invloed op de vormgeving

We zien de vormgeving van de websites hierdoor veranderen. Zo worden knoppen weer groter, omdat je met een vingertop veel moeilijker de juiste knop raakt dan met de cursor van een muis. Lettertypes worden weer groter, dat leest op mobieltjes veel makkelijker dan kleine letters. En ook het scrollen komt weer meer in gebruik. Bij sommige websites zie je zelfs een compleet andere benadering van een homepage op een mobieltje dan op de computer.

slecht-responsive-voorbeeldSoms vergeten ze het helemaal. Tonen ze op de homepage een pop-up om de aandacht te vragen voor een goed doel. Goed natuurlijk, maar op de telefoon wordt deze pop-up een hinderlijke sta in de weg waardoor je de site met geen mogelijkheid meer kunt benaderen. Want het blijkt vreselijk moeilijk te zijn om het geval te verwijderen.