Huisstijl

Huisstijl checklist, waar moet je op letten?

Doel van je identiteit, wat wil je uitdrukken met je huisstijl?

 

Voor je begint na te denken over je huisstijl kun je eerst nadenken over een basisconcept, een kapstok waar je alle beslissingen aan toetst.

Wie ben je als bedrijf – wie is je doelgroep – wat is je visie?

Dit kun je doen door te brainstormen. Meestal doe ik dit samen met mijn klanten, maar ook in de workshops. Zet de conclusies zwart op wit.
Wil je dan in een bepaald stadium bijvoorbeeld een kleur kiezen, dan kun je deze toetsen aan het basisconcept wat je hebt gemaakt. (Komen je kleuren bijvoorbeeld betrouwbaar over?) Zo blijf je strak op koers.

 

Het creatieve gedeelte

 

Sfeer bepalen

moodboardIk werk meestal met een moodboard om te zoeken naar sfeer, kleur en waarden die bepaald zijn in het basisconcept. Zo’n moodboard levert al bijna vanzelf kleuren, stijlvorm en suggesties voor te gebruiken beeldmateriaal en typografie.
Zo’n moodboard kan ook een beter beeld geven over je klant. Zeer verhelderend voor je huisstijl, maar ook bruikbaar voor het bepalen van de marketingstrategie voor je bedrijf.

 

 

Keuzes maken: logo, kleur en typografie

Logo en kleurenEen moeilijke maar leuke fase.

Je kiest kleur, typografie en een logo. Dit kun je nog aanvullen met beeldmateriaal wat je wilt gebruiken. Of de manier waarop je producten wilt presenteren.
Het logo dat je kiest past natuurlijk in het concept dat je hebt bedacht. Toets het ontwerp, voldoet het aan de eisen die jij (en je doelgroep) daar aan hebt gesteld?
De kleuren en de typografie vullen je logo aan, het is samen een geheel.

 

Op welke dragers kun je je nieuwe identiteit allemaal tot uitdrukking brengen?

Invoering van je huisstijl, of beter gezegd (want het is een mooi doordacht plan geworden), je visuele identiteit kun je op verschillende dragers doen. Je website, visitekaartje, folders en al het drukwerk dat je maar kunt verzinnen.
Maar je kunt het ook gebrui

ken in je winkel door het kleurgebruik aan te passen, of door op kantoor een nieuw vloerkleed neer te leggen. Zo heb ik meegemaakt dat een klant na een workshop meteen wist welke kleur stoffering de nieuwe sofa en de muur moesten hebben. Zelfs het kleurgebruik van de bloemstukken op een beurs zijn al bekend. Makkelijk toch?

 

MMM Snelle Identiteit

Ik zelf maak graag een eindpresentatie waarin alles staat vastgelegd. Grote bedrijven hebben daar een huisstijlboek voor. Alle keuzes, kleuren, typografie en richtlijnen bij elkaar.
Fijn als je deze hebt, want dan ben je niet afhankelijk van je vormgever als je zelf een keer een eenvoudig stickertje wilt bestellen en kun je toch je identiteit bewaren.

Je kunt bij Moose trouwens je eigen visuele identiteit voor je bedrijf ontwikkelen in de workshop MMM WebConcept.